Güvenlik Endüstrisindeki Son Gelişmeler ve Trendler
Teknolojik gelişmeler her sektörde olduğu gibi güvenlik alanında da çeşitli kolaylıklar sağlayıp verimliliği artırmakta. Teknolojinin her geçen gün gündelik hayata eklediği yeni kazanımlarıyla birlikte güvenlik ihlallerinin ve her türlü riskli durumun önüne geçmek artık daha kolay. Güvenlik sektöründe kullanılmaya başlanan ve önümüzdeki yıllarda kullanımı daha da yaygınlaşacak son teknolojileri sıraladık.
Yapay zeka
Makine öğrenimi ve derin öğrenme, özellikle gözetim teknolojilerinde ve çözümlerinde kullanılmaya başlandı. İlerleyen yıllarda, yapay zeka ve IoT kombine bir şekilde çalışarak güvenlik sektöründe akıllı koruma yöntemlerini geliştirecek. Örneğin edge denilen bir analitiğe sahip kameralar, herhangi bir tehdit unsuru gördüklerinde direkt olarak operatöre uyarı mesajı gönderebilecek. Bu aşamadan sonra operatör bulut tabanlı bir sistemden ilgili uyarıya erişim sağlayıp, şüpheli durumu anbean izleme ve karar verme şansına sahip olacak. Bu şekilde güvenlik önlemlerine dair eylemlerin hızı artırılmış olacak.
Gelişmiş biyometrik güvenlik sistemi
Yüz, ses biyometrisi, parmak izi tanımı gibi biyometrik teknoloji çözümleri, özellikle tesis güvenliğinde tercih edilecek.
Video analitiği
Akıllı analiz imkânı sunan yapay zeka destekli kameralar, analiz edilebilir görüntü sistemlerine sahiptir. Bu şekilde, daha önce belirlenen senaryolar üzerinden potansiyel güvenlik tehdidini erken fark etmek ve takibe almak mümkün olur. Video analitiği günümüzde kısıtlı alanlarda kullanılsa da önümüzdeki yıllarda hemen her alanda kullanılabilen temel güvenlik teknolojilerinden biri haline gelecek.
Siber Güvenlik
Güvenlik sektöründe teknoloji kullanımı arttıkça siber güvenliğin önemi de aynı oranda artış göstermektedir. Fraud yöntemleri, yapay zeka bilgisayar korsanlığı işlemleri gibi türlü siber güvenlik saldırıları güvenlik cihazları özelinde yetkin siber güvenlik önlemleri alınmasını şart koşar. Uzmanlar önümüzdeki 10 yıl içerisinde siber güvenlik yazılımlarının güvenlik sektörünün vazgeçilmezleri olacağı konusunda hemfikir.
Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik (VR) teknolojileri, olası güvenlik ihlalleri durumunda kriz senaryoları oluşturma ve bunları yönetme konusunda kurumlara ve güvenlik çalışanlarına yardımcı olabilecek.
Temassız Teknolojiler
Pandemiyle birlikte temassız teknolojiler ödeme sistemlerinden sağlığa kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Güvenlik sektöründe ise kapalı alanlarda insan kalabalığını kontrol etmek, temasta bulunmadan olası risklerin önüne geçmek için önümüzdeki yıllarda daha aktif olarak kullanılacak.